Koti »  Päiväkoti »  Esikoulun toimintasuunnitelma 2019-2020

Esikoulun toimintasuunnitelma 2019-2020

Oppimisympäristön kuvaus (minkälaiset ryhmät, esiopetuksessa olevien lasten määrä, tilat, pedagogiset tai toiminnalliset painotukset jne.)

Esikouluryhmässä oli 8 lasta. Viisivuotiaat kuuluivat myös esikouluryhmään. Viisivuotiaita oli 6. Ryhmämme jaettiin omiin pienryhmiin, kun teimme paperitehtäviä (esikoululaiselle ja viisivuotiaille omat tehtävät).

Esikoulun toiminta-aika on klo 9-13. Toimimme päiväkodin alakertatiloissa. Meillä on toimintahuone, jossa toimintahetket sisätiloissa yleensä pidetään, ja samassa huoneessa lapset myös lepäävät. Lapsilla on omat pöytäpaikat. Tässä huoneessa on oma askartelupöytänurkkaus, jossa lapset saavat milloin vain vapaan leikin aikana esimerkiksi askarrella, maalailla ja muovailla. Toisena huoneena on pieni leikkihuone, jossa lapset saavat leikkiä koti-yms. leikkejä tai vain vetäytyä omaan rauhaansa tarvittaessa. Ruokailemme kolmannessa huoneessa, jossa on myös paljon kaappeja ja hyllyjä lasten peleille ja leluille. Yläkerran salia käytämme liikuntaan ja musiikkituokioihin.

Painotamme Agapessa kristillistä kasvatusta. Johtoajatuksenamme on: ”Rakastakaa toisianne niinkuin minä olen teitä rakastanut.” (Joh15:12) Painotamme lasten kristillisessä kasvussa 1)Jumalan tuntemista Raamatun pohjalta 2) kehitämme ja kasvatamme lasten luonnetta 3) tuemme lasten kehitystä ainutlaatuisina Jumalan luomina yksilöinä 4) opetamme toisten kunnioittamista ja palvelemista rakkaudessa 5) annamme lapsille parhaat mahdolliset tiedolliset ja taidolliset valmiudet. Toiminnassa se tarkoittaa, että opetamme raamatunkertomuksia mm.kuvien, musiikin, kehollisen ja kuvallisen ilmaisun keinoin. Keskustelemme lasten kanssa raamatunkertomuksista ja vastailemme lasten kysymyksiin, joita lapsilla niistä nousee. Raamatunkertomuksiin liittyy myös viikottaiset raamatunjakeet, joiden avulla harjoitamme kirjoitettua kieltä (kirjaimet, lukusuunta, sanojen ja numeroiden tarkastelua). Tuemme lasten henkistä hyvinvointia turvallisen ja lempeän kasvuympäristön kautta. Rakkaus lapsiin on päiväkotimme opetustyön motivoija ja kasvatustoiminnan perusta.

Esiopetuspäivän toiminnan rakentuminen: ulkoilu, aamupiiri, ohjatut toimintahetket, ruokailu, raamatunkertomus ja lepohetki. Esikoulussamme hyödynnetään leikkiä oppimisen välineenä, lapset oppivat liikkuen, leikkien, taiteillen sekä draaman kautta. Pyrimme toiminnassamme tutkivaan oppimiseen ja kokemuksellisuuteen. Lapset oppivat myös itseään ilmaisten ja erilaisia työtehtäviä tehden yhdessä sekä yksilötehtävinä.

Yhteistyökumppaneitamme, jotka liittyvät pedagogiseen toimintaamme ovat Suhen koulu ja muut kristilliset päiväkodit, lähellä oleva ranskankielinen päiväkoti sekä Meilahden seurakunta.

Painotimme tällä toimintakaudella 

 

 

 

 

Pedagogisen toiminnan kuvaus (vaihtuvat työtilat, aktiivisen liikkumisen toteutuminen, oppimisvälineiden käyttö)

    Yläkerran salissa pidimme liikuntatuokioita. Kuitenkin ulkona jumpattiin niin pitkälle syksyyn kuin mahdollista. Käytimme Eläintarhan kenttää, Palkkatilantorin piha-aluetta ja Sannan leikkipuistoa myös liikuntaan (sählyä, polttopalloa yms). Keskuspuistossa retkeilimme kerran viikossa, siellä lapset saivat tutkia ja kokea luontoa. Metsässä pystyimme käsittelemään erilaisia oppimiskokonaisuuksia. Liikennepuiston liikennekoulun materiaalin mukaan, piirsimme keskuspuiston eläimille karttaan omat liikennemerkit, turvalliset polut karttoihin jne. Metsässä teimme eläimille oman ”ruokapaikan”, johon veimme omenia, ja seurasimme tulevilla retkillä, kuinka monta omenaa eläimet olivat syöneet. Teimme keväällä metsään ”grillausretken”. Lauloimme kevätlauluja metsäretkillä.

 Käytimme eri oppimisympäristöjä laaja-alaisesti. Ympäristön tutkimista sekä ”minä ja meidän yhteisömme”- oppimiskokonaisuutta (historia, yhteiskunta) harjoitimme lähiympäristössä Länsi-Pasilan alueella (lähiympäristön tutkiminen), laajentaen sitä retkillä Agape-yhdistyksen Suhen koululle (vierailu ykkösluokalle), Eläintarhan kentälle (yleisurheilua) ja Helsingin keskustaan (mm. Redin ulkona sijaitseva leikkipaikka, sekä Oodin pihalla oleva leikkipaikka, Ruiskumestarin talo-museo ja Nukketeatteri-vierailu Sammon nukketeatterissa; ”Sateenkaarikala” jossa oli aiheena ystävyys). Päiväkotimme naapurissa on vanhainkoti, jossa  vierailimme laulamassa joululauluja vanhuksille ja veimme heille joulukortteja. Kävimme Saalem-srk:ssa katsomassa Joulupolku-näytelmän. Tutustuimme eri maiden kulttuureihin oppimalla niistä mm. kertomuksista, nukeista ja kuvista. 

Retkillä eri kohteisiin  käytimme hyväksi eri oppimisympäristöjä uusien ja vanhojenkin taitojen oppimiseen/harjoitteluun. Esimerkiksi raitiovaunussa, junassa ja metrossa kulkeminen oli toisille vähemmän tuttua. Kävimme kaksi päivää kestävän liikennekoulun. Draama-harjoituksia pidimme käsinukkien ja näytelmien avulla. Esitimme  näytelmät  pienten ryhmälle. Isenäisyyspäivän aikoihin vierailimme ranskankielisessä päiväkodissa, jossa esitimme heille joululauluja. Vastavuoroisesti he vierailivat myös meidän päiväkodissa, jolloin saimme kuulla ranskankielisiä joululauluja ja laululeikkejä. Joulujuhlan järjestimme vanhempainillan yhteydessä. Kävimme syksyllä Sirkus Finlandiassa, sekä katsomassa lasten lyhytfilmejä elokuvafestivaaleilla.

Isomman retken teimme syksyllä Porvooseen, jossa saimme tutustua pienoisnäyttelyyn. Siinä oli Suomen eri kaupunkeja pienoismalleina, joita junat kiersivät radoillaan. Piha-alueella oli oikea pienoisjuna, jonka kyytiin pääsimme myös. Kävimme myös Ilmailu-museossa Vantaalla tutustumassa lentokoneisiin, sekä Valokuvamuseossa, jossa kuulimme valokuvauksesta ja kävimme opastetussa valokuvanäyttelyssä. Oopperassa kävimme kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla näimme minioopperan ja toisella tutustuimme kiertokäynnillä Oopperan kulissien taakse. Ystävänpäivänä kävimme tutustumassa Triplassa Kirkon Fokus-tiloihin. Siellä saimme tehdä kortteja ja helminauhoja. Kävimme myös ystävänpäivän kunniaksi Hesessä herkuttelemassa.

Oppimisvälineinä meillä on ollut Villi Veturin sadut ja tehtäväkirjat. Laskemista sekä yhteen- ja vähennyslaskuja on harjoiteltu ruoka-apulaisten kanssa ruokailuvälineillä, muovihedelmien ja multilink-palikoiden avulla. Liikuntaan olemme yhdistäneet myös laskemista sekä äidinkieltä eri tavoilla. Mikroskoopilla tutkimme luonnosta kerättyjä aarteita. 

 

 

Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit

Projektit ja teemat käynnistyivät lasten kanssa pohtien kyseistä asiakokonaisuutta tekemällä käsitekartan siitä, mitä lapset jo tietävät asiasta. Projekteihin otettiin mukaan eri tiedon- ja taidonaloja, ja tietyt valitut tavoitteet painottuivat kulloisessakin projektissa, niin että vuoden aikana kaikki tavoitteet pyrittiin ottamaan huomioon. Tavoitteet olivat mm. musiikin, liikunnan, matemaattisia, kielellisiä tavoitteita, joita sitten liitetään projekteihin.

Vuorovaikutuksessa lasten kanssa lasten kiinnostuksen kohteet tulivat esille. Niitä otettiin mukaan esiopetuksen sisältöihin. Esimerkiksi eräs lasten kiinnostuksen kohde oli avaruus, otimme avaruuden ja tähdet mukaan musiikkiin, kuvalliseen ilmaisuun, käsitöihin, suulliseen ja keholliseen ilmaisuun. Näin rakentui ”ilmaisun monet keinot”- oppimiskokonaisuus lasten havainnoista.

Projektina olivat Israel-viikko, sekä musiikki-viikko Ooppera-käyntien yhteydessä. Leivoimme myös usein, eli leipominen tapahtui pitemmän aikavälin projektina. Eri oppimiskokonaisuuksissa  huomioitiin ajankohtainen asia tai tapahtuma. Meillä oli joitakin teemoja, joita vaihdoimme noin kuukausittain. Näitä olivat sadonkorjuu, syksy, joulu, talvi, pääsiäinen ja kevät. Projektit nousivat lähinnä havainnoista, joita aikuiset tekivät lapsista. Ne kestivät noin viikon. Niitä olivat avaruus, lentokoneet ja valokuvaus.

 

 

 

 

Lasten osallisuus (kuinka toteutui, kuinka tottuneita osallistumaan toiminnan tai oppimisympäristön suunitteluun?)

  Lapset saivat vaikuttaa omilla ideoillaan toimintaan teemojen sisällä.  Kyselimme lapsilta, mitä he jo tiesivät ko. asiasta ja kirjoitimme siitä käsitekartan, joka havainnollisti lasten tietoja. Askarteluissa annoimme esimerkiksi vaihtoehtoja, joista lapset saivat valita mieleisensä, joka yhdessä toteutettiin. Lapset saivat myös itse suunnitella, mitä haluavat askarrella ko. projektiin liittyen, esim.avaruus-projektissa. Lapset osallistuivat suunnitteluun lasten omissa ”kokouksissa”.  Tänä vuonna saimme hienosti otettua lasten toiveita toiminnasta huomioon. Lasten ideoita otettiin huomioon myös oppimisympäristöjen suunnittelussa ja toteutuksessa, ja muutimme ympäristöä lasten toivomusten mukaan silloin, kun oli mahdollista.

 

 

 Vanhempien osallisuus (minkälaisia osallistumisen muotoja, kuinka toteutui?)

Leops-keskusteluissa vanhemmat saivat entiseen tapaan esittää toiveita toiminnallemme. Joulujuhlan järjestimme vanhempainillan yhteydessä. Pidimme pienet joululaulelot lasten kuoron esityksineen vanhemmille. Vanhemmat saivat myös omaa aikaa keskenään, kun lapset siirtyivät ohjaajan kanssa alakertaan herkuttelemaan ja katsomaan jouluvideota. Vanhemmat tutustuivat toisiinsa, ja henkilökunta sai myös aikaa keskustella vanhempien kanssa. Tämä järjestely ilahdutti vanhempia kovasti ja olimme myös tyytyväisiä siihen.

Toiminnasta viestitettiin sähköpostitse info-kirjeillä, puhelimen tekstiviesteissä ja info-lapuilla. Keväällä 2020 pidimme yhteysillan vanhemmille monikulttuurisen illallisen kera, joka oli iloinen ilta vanhemmille yhdessä.

 

 

 

Eri kieli- ja kultturitaustaisten lasten suomi toisena kielenä opetuksena

Yksi esikouluoppilas on saanut lisätukea suomenkielen oppimisessa.

 

Arviointi esiopetuksen ja perusopetuksen välisen yhteistyön toteutumisesta

 

Kävimme  keskustelut  1-luokan opettajan kanssa ensi syksyn tulevista uusista ensiluokkalaisista kevään lopulla.  Esikouluopettaja osallistui mahdollisuuksien mukaan viikottain opettajakokoukseen koululla. Esikouluopettaja kuuluu myös koulun johtokuntaan sekä hallitukseen.  Pidimme yhteisiä tuokioita koululla ensiluokkalaisten kanssa syksyllä, kevään vierailut peruuntuivat poikkeusolojen vuoksi.

Esiopetuksesta vastaava varhaiskasvatuksenopettaja

Anja Nevalainen

 

Päivämäärä

12.6.2020

 

Comments are closed.

© Agape-keskus ry. 2021